tiistai 16. lokakuuta 2012

Haluan äidiksi.. Teininä

Puhuttiin tänään Teijan kanssa puhelimeessa ja ajateltiin (tai ainakin mä ajattelin, ja sen myös teen), että tehtäs tällänen postaus kummatkin. Laitettas jokaisen postauksen loppuun joku teksti joka kehottaa teinejä (toki muidenkin on sitä hyvä käyttää) käyttämään ehkäisyä, jotta vältyttäs näiltä teiniraskauksilta. Tai laittas blogiin jonnekkin tonne sivuun näkyville jonkun sanoman teinille.

Ikävä kyllä (tai no..) muutamat meidän ikäiset, tai jopa nuoremmat on tullu ''Ihanaa mullaki on kauhee vauva kuume ja haluun lapsia''. Joo on okei, et haluu lapsia, mutta ehdottomasti kannatan ensin käymään koulutuksen ja saamaan työpaikan.. ja totta.. SEN VAKAAN PARISUHTEEN.

Äitinä olo on aivan mahtavaa, rakastan mun homaa.. Oona on mulle kaikki kaikessa ja oon valmis heittämään koko elämäni ja henkeni Oonan tähden. MUTTA! Äitiydessä on myös ikäviä puolia (etenkin teininä) ''nuoruus jää elämättä'', ei voi opiskella kavereiden kanssa samaan aikaan.. mikäeli niitä kavereita enään edes on sen nyytin syntymän jäleenn Ei voi olla kavereiden kanssa. Kaikki venyy. Ei kesätöitä, ei kesä festareita ja hengailua. Pitkään, et voi nukkua. Lapsi menee kaikessa edelle. En tiedä miten mä voisin selittää tän kaikille sillä tavalla, koska rakastan äitinä olemista, mutta en halua, että kukaan teini saa mitään sellasia vaikutteita ''Voiku noilla menee kivasti jnejne, voisimpa ittekki pyöräyttää mukulan''

EI NÄIN!
En halua, että kukaan teini ''ottaa meistä mallia'' jos ymmärrätte mitä tarkoitan.
Eläkää herranjumala se elämänne! Olkaa teinejä!

Mun luokkalaisille oon melkeimpä siitä asti ku luokalle menin ja tutustuin kaikkiin. Olivat tietenkin kiinnostuneita, miten pärjään äitinä ja yleisestikkin elämässä teiniä sekä äitinä. Jankkasin kaikille, että käyttäkää sitä kondoomia. Sen pois jättäminen ei oo mikään ''pikku juttu'', vaikka sitä niin ajatellaan siiderihuuruissa jonkun tosi komeen jätkän kainalossa. Kuulimpa sitten, että mun luokkalainen on raskaana -_- Olin tietty ilonen hänen puolestaan ja onnittelin. Eli, vaikka mä olin valistanu siitä mitä voi käydä JOS ei käytä sitä pirun kondoomia (tai muuta ehkäsyä) niin silti, saimme tänne ''alimpaan ihmiskunnan luokkaan'' uuden jäsenen. PLUS, että sitä kondoomia kannattaa käyttää ihan myöskin sentakia, että ehkäistään kaikki sukupuoli taudit.

En oo nyt mikään asian tuntija enkä alan ammattilainen, mutta yritän vaan parhaani mukaan kannustaa kaikkia  käyttämään sitä SAAKUTIN KONDOOMIA! eioovaikeeta.

Ja huomio myöskin teinien vanhemmat! Puhukaa siitä seksistä kotona. Nuori ei varmaankaan kehtaa ottaa asiaa puheeksi, vaikka peti puuhat oliskin alottanut. Ikävä kyllä MONI vanhempi jättää nykyään ehkäisy-seksi asiat koulun harteille... Eikä siellä koulussakaan mun mielestä tarpeeksi valisteta aiheesta.
Eli ottakaa vanhemmatkin (teillekkin varmaan osalle kiusallinen paikka) puheeksi ehkäisy ja seksi asiat kotona. 

Sen mä voin jo luvata, että Oonasta tulee kyllä parhaiten valistettu nuori. Itse aijon aloittaa keskustelut kotona heti kun se aloitetaan koulussakin (eli onkos se nyt 6lk?). Eihän sitä seksiä ja ehkäisyä voi jokapäivä tuputtaa montaa tuntia, mutta sillon tällön jos ottaa puheeksi asian niin uskon, että voin estää Oonaa tulemasta  teiniäidiksi.

Jos ette tiedä, että mistä aloittaa keskustelu nuoren/lapsen kanssa niin löysin ihan hyvän seksivalistus videon ylen sivuilta. Kyseistä videopätkää on tietääkseni käytetty joskus kouluissa seksivalistuksessa. Video kestää n. 20minuuttia.

MITÄ? MISTÄ LAPSET TULEVAT? < <klik, ja seksivalistus alkakoon..

11 kommenttia:

 1. Mun mielestä aika hassua että valistatte tosta kondoomin käytöstä, koska ootte itse tainnut unohtaa ehkäisyn sanojasi lainaten "pienessä siiderihumalassa" tai selvinpäin. Toivottavasti ei kuitenkaan suuniteltu juttu ollut. Ennemmin teidän kannattaisi valistaa mitä huonoja puolia teiniäitiydessä on ja miksi ei kannata hankkiutua raskaaksi teininä, eikä siintä kondoomin valistuksesta, koska se ei ole mielestäni teidän suustanne kovin uskottavaa. (enkä sano mitenkään pahalla tätä, vaan annan vinkkejä, mistä lukijan mielestä olisi parempi puhua) ajatte hyvän asian puolesta, siis että yritätte ehkäistä teiniäitien syntyä, koska teini on teini eikä ole tarkoitettu että lapsi on vastuussa lapsesta. Mutta tsemppiä valistukseenne ja toivottavasti saatte ehkäistyä teiniäitiyttä..

  Ja olen seuraillut sitä teiniäiti sarjaa, nukkuuko ja kiukutteleeko jami tosi elämässäkin vai onko kuvaukset osonnut aina vaan huonoon aikaa? Ja aika törkeetä se Jamin temppu kun petti sinua, en olisi hänelle sitä anteeksi antannut, koska kerran kun pettää niin pettää aina. Ennemmin tai myöhemmin, ja vaikuttaa muutenkin aika väliinpitämättömältä teitä kohtaan, ei ole vissiin oikein sisäistännyt että hä on isä. Sisukas mimmi kyllä olet, vaikutat hyvin fiksulta ja hyvältä äidiltä. Tsemppiä sinulle ja kaikille muille teiniäideille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyllä Jamin kanssa käyttänyt ehkäisyä ihan siitä saakka ku ollaan ylipäätänsä edes alotettu koko juttua. Oltiin me humalassa tai selvinpäin, me käytettiin AINA kumia. Nyt ollaan viellä tarkemia asian suhteen. Esim. vaikka mulla oli pillerit nii käytettiin silti viellä kondoomia. Ihan näin vaan ole hyvä tosi tarpeellisesta tiedosta :D En tarkoita olla ''vittumainen ämmä'' nyt sinua kohtaan.

   Mun mielestä on hyvä aloittaa teiniraskauksien ehkäisy kondoomilla, koska se, että kerron vaan mitä huonoja puolia, haittoja teininä raskaaksi tulemisessa on EI ehkäise itse raskautta.. Se ehkäisy väline ehkäisee sen raskauden.. Siksi on tärkeää kannustaa kaikkia nuoria käyttämään esim e-pillereitä ja mielellään senkin lisäksi kondoomia juuri näiden sukupuoli tautien takia. Osa teineistä, jotka on jo alottanu seksi elämän hyppii kukasta kukkaan niinsanotusti..

   Kaiken kaikkiaan ku aletaan puhuu teiniraskauksien ehkäisystä niin siinä sivussa on hyvä mainita myös kaikki ne sukupuoli taudit ja valistaa tosiaankin siitä ehkäisystä.

   Anteeks, taidan toistellaa itseäni kertaalleen ''vastauksessa'' :D

   Poista
  2. Ja ainiin juu.. Jami ei siis tosiaankaan kiukuttele joka jaksossa jne. Jamin oli vaikea tarttua isän rooliin ensimmäisinä kuukausina ja siksi saattaa vaikuttaa hieman välinpitämättömältä. Nykyään Jami on todella mahtava isä, paras voisin jopa sanoa.

   Poista
  3. "Ennemmin teidän kannattaisi valistaa mitä huonoja puolia teiniäitiydessä on ja miksi ei kannata hankkiutua raskaaksi teininä, eikä siintä kondoomin valistuksesta, koska se ei ole mielestäni teidän suustanne kovin uskottavaa."

   Hmm, mun mielestä nimenomaan on uskottavaa teinivanhempien suusta tuo kondomin käyttöön kannustaminen. Sillä heistä osa (eivät kaikki, kuten ei näemmä Tanja ja Jamikaan) , ovat jättäneet ehkäisyn käyttämättä ja kokeneet sen seurauksena teinivanhemmuuden. He tekivät "virheen" ja siitä oppineena voivat mielestäni hyvin puhua kondomin käytön tärkeydestä. Kuka olisi parempi neuvomaan tässä asiassa, nekö jotka ovat aina käyttäneet kondomia ilman seurauksia? Vai ne jotka sen unohtivat ja ovat kokeneet seuraukset?

   Hienoa Tanja, kun otitte tämän asian esiin ja ajatte sitä eteenpäin. Niin hienoa ja palkitsevaa kuin äitiys onkin, sen ehtii kokea myöhemmällä iälläkin. Itsekin haaveilin lapsesta jo 11vuotiaana, ja äidiksi tosiaan tulin 19 vuotiaana. Se oli mulle hyvä ikä, mutta yhtään nuorempana musta ei siihen varmaan olisi ollut. Ja toiset on valmiita siihen vasta paljon myöhemmin. Joten ehdottomasti tärkeää ettette vain hehkuta saati kannusta muita teinejä äitiyteen vaan kannustatte kuitenkin elämään sitä nuoruuttakin, vailla elämän suurinta vastuuta :)

   Poista
  4. Jeep! Ihmiset puhuu, että me kannustettais nuoria tekee lapsia, vaikka se ei tosiaankaan oo niin. Vanhemmille epäilijöille koitetaan näyttää, että ei me olla niin syntisiä ja huonoja äitejä ku ne luulee.. Nuorille taas ''älkää tehkö lapsia nuorina'' sanoma ei niinkään välity. Hyv', ett' saatas täällä vähän puhuttuu asiasta :)

   Kiitos sinulle kommentistasi :))

   Poista
 2. Hieno postaus, ei voi muuta sanoa!

  VastaaPoista
 3. Tää postaus on tosi hieno idea! Tulee vähän sellainen olo että tän sarjan teiniäidit on enemmän vastuullisia ja järkeviä ihmisiä kuin ne "aikuiset" ylen porukat jotka sarjaa tekee. :D Ois kiva nähdä vielä lisää seksivalistus postauksia, tätä blogia kun tulee varmaan monet teinit lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin aijon laittaa viellä jossakin vaiheessa valistus postausta! :)

   Poista
 4. Mun on pakko kommentoida tähän, että kun se kondomikaan ei oo 100% ehkäisy. MIKÄÄN ei oo 100%, paitsi se ettet harrasta seksiä ollenkaan. Monesti teinit alkaa seurustella ja harrastaa seksiä, MUTTA jos käykin vahinko sitten ollaan että mitä oikein tehdään? Ja lopputulos voi olla ettei tyttö pysty aborttiin ja jätkä juoksee karkuun. Eli aina pitäis ennen seksin aloittamista suhteessa, jutella että mitä tehdään jos käy vahinko ehkäisystä huolimatta ja tullaan raskaaksi. Voisi puhua, että onko molemmille ok että sitten se lapsi ehkä pidetäänkin jos se tyttö ei pysty aborttia tekemään jne.

  VastaaPoista